Eenmanszaken krijgen allemaal nieuw btw-identificatienummer

Staatsecretaris Menno Snel van Financiën heeft meteen werk gemaakt van de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige btw-identificatienummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat.

Een advies hierover lag in afwachting van het oordeel van de AP al klaar, blijkt uit de in allerijl  (ingescande) documenten op de site van het ministerie.

Voor 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer. Zij krijgen een nieuw btw-identificatienummer, dat zij gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. Hiermee wordt volgens staatssecretaris Snel het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt. In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

bron: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2018/12/20/eenmanszaken-krijgen-allemaal-nieuw-btw-identificatienummer/