Fiscus mag geen flitsfoto’s gebruiken

De Belastingdienst mag foto’s van snelwegcamera’s niet gebruiken voor het aantonen van privégebruik van een auto van de zaak. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld in de zaak waarbij de fiscus drie aanklagers een naheffing had opgelegd, omdat ze meer dan 500 kilometer privé zouden hebben gereden met hun leaseauto.

Zakelijke auto’s controleren

In een reactie zegt de Belastingdienst zich nu te gaan bezinnen op andere mogelijkheden om het privégebruik van zakelijke auto’s te controleren.

Inbreuk privéleven

De fiscus baseerde de naheffing van de drie aanklagers op foto’s van snelwegcamera’s, waaruit bleek dat de rijders op andere plaatsen waren dan ze in hun rittenregistratie hadden aangegeven. Volgens de Hoge Raad is dat een inbreuk op het privéleven waarvoor niet genoeg wettelijke grondslag bestaat. Het gaat namelijk niet om een enkele waarneming in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen en jarenlang bewaren van gegevens, aldus de uitspraak.

Verdere beoordeling

Eén zaak is meteen door de Hoge Raad afgedaan, de twee andere zaken zijn voor verdere beoordeling verwezen naar een ander gerechtshof dan waar ze vandaan kwamen.

Bron: https://www.nextens.nl/nieuws/fiscus-mag-geen-flitsfotos-gebruiken/?