Ondernemers met een bijbaan

Er zij nogal wat ondernemers die naast hun bedrijf nog andere werkzaamheden verrichten. Dan is het extra belangrijk om de uren te registreren. Waarom?

Ondernemersvoordelen. Het ondernemerschap wordt fiscaal beloond. Voor de meeste belastingvoordelen is wel vereist dat u voldoet aan het ‘urencriterium’. Besteedt u onvoldoende tijd (uren) aan uw onderneming, dan heeft u geen recht op: zelfstandigenaftrek (€7.280,-), aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (2016: €12.484,-), meewerkaftrek en op onbelaste toevoegingen van de oudedagsreserve.

Urencriterium. Het urencriterium houdt in dat u als ondernemer:

  • ten minste 1.225 uur per jaar besteedt aan uw onderneming (dit is ongeveer 25 uur per week)
  • meer dan 50% van uw arbeidstijd besteedt aan uw onderneming (deze eis geldt niet de eerste vijf jaar van uw ondernemerschap)

Belastingcontrole. De Belastingdienst vraagt in twijfelgevallen vaak om “een gespecificeerd overzicht van de werkzaamheden in de onderneming en van de tijd die daar aan is besteed”. Wanneer moet u er rekening mee houden dat die vraag aan u gesteld wordt? Dat ligt voor de hand. Wanneer u maar weinig winst of weinig omzet heeft behaald, is minder snel aannemelijk dat u daar veel tijd aan heeft besteed. Dat geldt ook als u naast uw onderneming andere werkzaamheden verricht.

Bewijs. Besef dat u als ondernemer moet bewijzen dat u voldoet aan dat ‘urencriterium’. Dat gaat vaak fout als u de schijn al tegen u heeft (door bijvoorbeeld een bijbaan). Recentelijk bleek dat weer eens bij het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 30.12.2016. Iemand had een baan voor 36 uur per week en werkte daarnaast als ondernemer. Zowel de inspecteur als de rechter hechtten weinig geloof aan een globaal urenoverzicht met een opsomming van hoofdtaken. De rechter vond het overzicht ‘te globaal en oncontroleerbaar’. Met een goede urenregistratie, die aansluit op bijvoorbeeld een agenda, is dit te voorkomen.

Na vijf jaar ondernemerschap moet u kunnen bewijzen dat u meer dan de helft van uw arbeidstijd besteed heeft aan uw bedrijf. En 1.225 uur of meer per kalenderjaar. 

Bron: http://lite.indicator.nl/eenmanszaak/article.php?nlid=NLTATEAR_EU07060101, 30 januari 2017